СЕННИЦИ.BG

По-хубавите сенници :-)

© 2011 Сенници.bg


Често задавани въпроси за сенници


Въпрос: Защо се нуждая сенник – вътрешните или външни щори няма ли да ме защитят от слънцето?
Отговор: Да, те ще го направят, но вие няма да може да се наслаждавате на приятния ден отвън.

Въпрос: Какво друго вършат сенниците, освен защита от слънцето?
Отговор: Без значение дали щорите са отворени или не, веднъж преминала през стъклата, топлината започва да покачва температурата във Вашия дом. Сенниците запазват стаята хладна, създавайки сянка на прозореца и блокирайки достъпа на слънцето до стъклата.

Въпрос: Трябва ли моята стена да бъде специално подготвена или може ли сенниците да се поставят на всякаква повърхност?
Отговор: Сенниците стандартно се монтират с метални дюбели с размер 12/56 мм, така че стената трябва да е в добро състояние. Желателно е монтажа да се извършва в бетон (трегер), ако има възможост. При монтаж в тухлена стена се добавят допълнителни планки. Понякога може да бъдат необходими специални планки за окачване – например при павилиони.

Въпрос: Трябва ли сенника да е монтиран на специална височина?
Отговор: Мястото на монтаж се съобразява с наличните особености на стената – прозорци, ръбове и т.н. Голямо значение оказва и наклона – обикновенно около 10 - 15 градуса.

Въпрос: Мога ли да монтирам сенника сам?
Отговор: Да, можете, но сенниците са тежки (15-30 кг) и имат много мощни рамена, които могат да бъдат опасни, ако не се третират с необходимото внимание. Трябва да имате в предвид, че монтажа на сенника изисква и специфични инструменти за пробиване.

Въпрос: На какъв вятър издържат сенниците?
Отговор: В изкуствена среда, сенниците издържат на еднопосочен вятър със скорост от 80 км/ч и повече, но в естествена среда вятърът може бързо да променя посоката и силата си и това го прави непредсказуем. Като правило може да се посочи следното: до като на Вас ви е комфортно да стойте навън, такава сила на вятъра е напълно безопасна за Вашия сенник. Ако Вие се безпокоите, че е възможно сенника да остава дълго време без надзор, тогава трябва да изберете задвижване с ел.мотор, контролиран от датчик за вятър или 3D вибро датчик.

Въпрос: Мога ли да оставям сенника разпънат при дъжд?
Отговор: Да, спокойно можете. Нещо повече – сенника надеждно ще защити Вас и напримерно барбекюто Ви от дъждовните капки. Недопустимо е изливането на големи количества вода върху сенника. Ако сте събрали сенника мокър, задължително трябва да го разпънете час по-скоро, за да може плата напълно да изсъхне.

Въпрос: Ако няма подпора в предната част на сенника, какво го държи да не падне?
Отговор: Сенниците са проектирани да се самоподържат. В раменете са поставени много силни пружини, които непрекъснато и енергично обтягат плата.

Въпрос: Какво да правя със сенника през зимата?
Отговор: Просто го оставете там, където си е – това няма да донесе вреда. Касетъчните сенници предлагат пълна защита на плата и механизмите от външни въздействия – когато са затворени, плата и механизмите са напълно затворени в алуминиевата кутия. Недопустимо е единствено при обилен снеговалеж да оставяте сенника разпънат – допълнителната тежест може да повреди (счупи) рамената.

Въпрос: Колко траен ще бъде сенника?
Отговор: Конструкцията е изработена от праховобоядисан алуминии, така че тя ще бъде дълговечна и ще изглежда като нова само след едно измиване. Платовете са специално третирани да издържат на външни условия (над 5 години за прогниване на плата), степента на избеляване силно зависи от конкретния цвят и положението на сенника.

Въпрос: Какво ще се случи, ако искам да сменя само плата?
Отговор: Това е лесно изпълнимо от специалист, на стойност около 20% - 25% от цената на нов сенник.

Въпрос: Колко трябва да чакам, за да ми бъде изработен и монтиран сенника?
Отговор: Срокът е силно зависим от сезона – за изработка са необходими между 1 и 3 седмици (сенника се изработва специално според Вашите изисквания). Монтажа се извършва в рамките на час (при стандартен монтаж).somfy

somfy

somfy